29.9.2011

I've been around for a long, long year

Lupailevat lämmintä säätä viikonlopuksi ja mikäs sen mainiompaa. Talousennusteet sen sijaan maalailevat kuvaa kylmääkin kylmemmästä kyydistä, jota on luvassa maailmantaloudelle ja Suomelle siinä sivussa. Kohta on aika myydä ne tekohampaat ja pc-tornit eli vaihtaa kaikki vähäisimmätkin kultahiput rahaksi vielä kun ehtii. Oh boy, here we go again!

Varsinaiset tietoni länsimaisesta talousjärjestelmästä ovat melko pintapuoliset, mutta jonkin verran olen talousasioiden ja -ilmiöiden taustoista mieleeni painanut. Pidän äärimmäisen huvittavana esimerkiksi sitä, miten pörssi - joka on täynnä algoritmeja eli äärimmilleen jalostettuja matemaattisia yhtälöitä, valtavia tietoverkkoja sekä jopa itsenäisesti toimivia tekoälyjä - on lopulta niin päivänselvästi inhimillisten oikkujen eli tunteiden varassa! Sanasta “pörssi” tulee heti mieleen joukko kovaan ääneen keskenään huutavia pörssimeklareita Wall Streetilla, kravatit kaulassa ja kylmä hiki otsalla. Mielikuvista viis, mutta omasta mielestäni em. kohtaus on joka tapauksessa tragikoomisen lähellä Totuutta.

Ydin edellisessä on se, miten lamojen tullessa ja mennessä sijoittajat ja oikeastaan kaikki ihmiset joilla ylipäätään on rahaa, käyttäytyvät yhtälailla pelokkaasti ja irrationaalisesti; he pitävät kiinni varoistaan kenestäkään muusta piittaamatta ja elävät hetken vankina - vain panikoidakseen joka kerta kun öljyn hinta notkahtaa ylöspäin.. tai mitkä möröt nyt kulloinkin ovat uhkaamassa heidän elämäntapaansa.. silti koskaan näkemättä tulevaisuuteen ennen kuin on liian myöhäistä. Mutta mikä sitten on se tulevaisuus johon meidän pitäisi nähdä ja siten välttää kaikki taloudelliset vitsaukset?

Tässä kohden palaan alun pc-torneihin, mutta kultakomponenttien irtiottamisen sijaan käytän niitä tökerönä vertauskuvana pureutuessani globaalin talousongelman mätään ytimeen! Himmentäkää siis huoneestanne valot ja asettakaa foliohatut päähän!

Ahem. Jokaisessa toimivassa tietokoneessa täytyy olla oikein asennettuna tietyt osat, kuten prosessori, emolevy ja kiintolevy, to name but a few. Ylitse muiden huomio kiinnittyy kuitenkin aina laitteen käyttöjärjestelmään, jota ilman kaikkien noiden hienojen osien hyödyntäminen ei olisi mahdollista. Mikäli käyttöjärjestelmä on huono; siis epälooginen, kankea, vanhanaikainen tai muuten vain buginen kasa bittejä, ansaitsee se tulla vähintäänkin päivitetyksi tai jopa päästetyksi päiviltään kokonaan uuden ohjelmiston astuessa estraadille. Näitä muutoksia ohjelmistoon myös jatkuvasti tehdään; joskus aiheetta, joskus hyvästä syystä. Kaikki muutos ei ole ollut hyvästä tälläkään saralla, mutta voidaan silti yleistäen todeta, että aitoa kehitystä on tapahtunut, eikä olisi kenenkään etu mikäli valmistajat ja ohjelmistokehittäjät yhtäkkiä vain lopettaisivat jatkokehittelyn. Käyttääkseni varsin kulunutta ilmaisua: jos kehitystä ei tapahtuisi, olisimme edelleen luolissa hankaamassa kahta puunpalaa yhteen..

That being said, mielestäni myös länsimaista demokraattis-kapitalistista talousjärjestelmää tulisi tarkastella nyt kriittisemmin kuin koskaan aiemmin. Toimiiko se todella nykyisellään? Onko ihmisille (such as you and me) oikeasti ok että se seuraava lama on aina vääjäämättä tulossa ja sen sijaan että se pyrittäisiin kokolailla välttämään, on jokaisella kerralla kyse vain tulevan talouskriisin ajankohdan arpomisesta sumeiden kristallipallojen avulla? Olisiko kenties jo aika siirtyä tästä oravanpyörästä eteenpäin?

I mean, that can't truly be the nature of the game!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Comments